Friday, September 29, 2006

Karianne Solbrække ligger som hun reder: Om offentliggjøring

TV2-journalist Karianne Solbrække (tidligere ansatt Dagbladet), som i følge politiet skal ha hatt et forhold til den terrormistenkte Arfan Qadeer Bhatti, har selv vært involvert i flere saker der hun har stått på barrikadene for å offentliggjøre informasjon om andre.

Magasinet omtaler en sak der en 16-åring blir funnet død, og Karianne Solbrække offentliggjør informasjon selv om politiet ber henne om å la være, og selv om de mener at intet kriminelt ligger bak. Solbrækkes svar på dette er som følger:

- Jeg lagde en sak om det likevel. Jeg vurderte disse opplysningene som så oppsiktsvekkende at de måtte ut. Jeg syntes ikke at politiet kunne drive en drapsetterforskning i det skjulte, sier Solbrække.


Dagbladet ble også saksøkt av Marit Christensen i forbindelse med den såkalte smykkesaken. Journalisten som sto bak hardkjøret mot Christensen var ingen andre enn Karianne Solbrække.

Solbrække mener også at media generlt bør ha bedre tilgang til informasjon fra politiet, og hun mener det ikke er politiet eller rettsystemets oppgave å vurdere hva som skal offentliggjøres eller ikke. Den oppgaven er journalistenes, mener hun.

Når vi først kjenner til Solbrækkes hardkjør mot andre mennesker, er det en gåte at både TV2 og Dagbladet er så opptatt av å skjerme henne. Vel, det er egentlig ingen gåte. Det er her snakk om god, gammeldags dobbeltmoral.

Skal man følge Solbrækkes egne uttalelser om hvordan "oppsiktsvekkende" saker må ut, så burde hun selv stå fremst i køen for å offentliggjøre sitt eget navn i forbindelse med saken som nå er under etterforskning.

Det er intet mindre enn oppsiktsvekkende at en erfaren krimreporter omgås kjente kriminelle på denne måten, og vi må huske på hva hennes rolle er:

Hun er en som formidler informasjon videre til offentligheten. Således bidrar hun til å forme allmennhetens meninger og oppfatninger. Hun har en enorm påvirkning på andre i kraft av sin stilling. Det er derfor en selvfølge at offentligheten har interesse av å vite det når en offentlig maktperson er i en situasjon der hennes profesjonalitet og integritet må trekkes i tvil.

Som en formidler av "sannhet", er det viktig at offentligheten vet bakgrunnen til formidleren. Dette har media nå forsøkt å holde skjult, til tross for at de i andre saker har vært mer enn villige til å gå ut med personopplysninger - kanskje så lenge det selger aviser eller skaffer flere seere.

Generalsekretær i Norsk Presseforbund Per Edgar Kokkvold kritiserer Trygve Hegnar for å ha offentliggjort navnet til "terror-kjæresten", men kanskje i et anfall av akutt ærlighet avslører han den utrolige dobbeltmoralen som gjør at han mister et hvert fnugg av troverdighet han måtte ha hatt noen gang:

"Jeg føler meg ikke helt trygg på at vi ikke hadde navngitt personen dersom det for eksempel gjaldt en politikvinne, eller en annen viktig samfunnsborger."


Til slutt kan man jo også tenke seg hva slags problemer denne saken har skapt for andre. Uskyldige kvinner har blitt utsatt for ryktemakeri og feilaktige anklager. På grunn av TV2 og Dagbladets dobbeltmoral, har enda flere blitt trukket inn i saken, og har vært utsatt for stor belastning.

TV2 kunne gjort det riktige: Å offentliggjøre navnet med en gang. Det er av offentlig interesse, og det ville spart andre kvinner for mye trøbbel. Men TV2 bestemte seg for å prøve å føre offentligheten bak lyset, bak et dekke av objektivitet og "varsomhet", som folk som ikke er journalister ikke er like heldige å nyte godt av.

Trygve Hegnar offentliggjorde navnet til Karianne Solbrække som personen som skal ha hatt et forhold til en terrorsiktet vanekriminell. Samme dag har Dagbladet oppslag om en farskapssak som i utgangspunktet skjer bak lukkede dører, men som Dagbladet ikke klarer å la være å publisere.

Samme dag som Dagbladet henger ut nye mennesker, blir en av deres egne avslørt av Trygve Hegnar. Ingen medier bryr seg om at Thon blir hengt ut i Dagbladet, men det blir ramaskrik om Solbrække-saken. Det er tross alt ikke så farlig så lenge det ikke er en journalist, er det vel?

3 Comments:

At 29 September, 2006 16:13, Blogger Kosialist said...

Og fra medlemsbladet for Norges juristforbund, nr. 9 2005 (for å ta enda et eksempel):

"Nylig holdt dommerne et seminar om temaet "Multimediapress", der man blant annet hadde invitert krimreporter for TV2, Karianne Solbrække.

– Jeg regner med at debatten om TVkameraer nå er forbi diskusjon om filming av domsavsigelser. Det bør være en selvfølge. Nå må snakke om filming av de profesjonelle aktørene i retten, dvs. filming av for eksempel prosedyrer, sier Solbrække.

Hun mener dommerne bør se på dette som ren folkeopplysning."

 
At 05 October, 2006 20:17, Anonymous MM said...

Grunnen til at Dagbladet og de andre mediene ikke offentliggjør navnet hennes er selvsagt fordi mannen hennes er nyhetssjef i Dagbladet.

 
At 08 December, 2009 21:18, Anonymous Anonymous said...

Ironien kan ikke bli bedre!!.
Første dagen hun er tilbake på jobb i TV2 (etter en laaaaaang "ferie") og dekker blant annet Obama-besøket i egen reportasje, så blir pinadø Arfan Bhatti arrestert på nytt av PST for brudd på våpenloven.
Nesten ikke til å tro :-)

 

Post a Comment

<< Home